Jurugambar sebagai kerjaya

 Tahukah kita, jurugambar adalah kerjaya yang eksklusif , memerlukan bakat , dan perlu selalu belajar ? Belajarlah ikut kursus,dengan orang berpengalaman, pun boleh melalui video , buku , rajin bertanya , study hasil kerja orang lain, buat sesi untuk dikritik , lihat sekeliling . Belajar dan terus belajar .

1. Jual terus secara direct kepada public .

Beranikan diri. Patut tahu kita lebih arif dalam ambil gambar kategori bagaimana.(Landskap, potrait, makro , candid, sports , street ,etc). Menawar perkhidmatan terbaik kepada orang terdekat sebagai permulaan, adalah alternatif paling dekat bagi mereka yang masih mencari keyakinan diri.

2. Masuk dalam sebarang pertandingan atau submit gambar yang kita shoot dalam majalah /BLOG POPULAR/ FACEBOOK Page / kepada mana-mana penganjur . (Hantar gambar menarik yang memberi cerita ) – Elak hantar gambar yang sama untuk semua pertandingan atau majalah di sekitar anda, cari EVENT / acara, pasti ada VIP , atau selebriti popular yang hadir, jadi itulah masa sesuai mengumpul gambar . Jika berjalan atau melancong dan beraktiviti, rakamkan gambar pemandangan atau kegiatan menarik di sana .
3. Jadi Jurugambar Perkahwinan [Wedding Photographer ]
Oh ya, ini popular. Kita kena pandai rebut peluang, serta tonjolkan diri. Kena berani dan jangan malu-malu. Mulakan dengan harga rendah [tapi ingat! jangan buat iklan macam jualan murah , harga borong bagai – ini adalah kerjaya yang ekslusif , sayang ], namun hasil tetap bagus. Yang penting kualiti kena jaga . Kemudian bila portfolio dah makin banyak, kita boleh naikkan harga secara berperingkat . Libatkan diri dengan kelab atau persatuan jika rasa kurang yakin menguruskan event sendiri. Jika segan-segan, takut-takut, mulakan dengan saudara mara rapat dan kawan-kawan terdekat dulu . Tolong-tolong kawan-kawan yang memang photographer – Ini pun ok jugak .
Tops style photo : Formal potraits , candid shots , cutting the cake, shots at sundown , creative lighting .
4. Gambar untuk promo shots / promo artis baru .
Bantu artis baru, offer kan perkhidmatan kita kepada artis baru yang meningkat naik di FB mahupun myspace dan youtube. Sertakan hasil kerja bagi meyakinkan mereka.
5. Jual untuk stock photo / laman web gambar untuk dijual .
License – use untuk apa, size yang bagaimana, untuk terbitan siapa, tempoh siar . Fokuskan pada quality, dan pastikan ke website mana hendak di jual.
5. Perkerjaan yang memerlukan jurugambar.
Sekarang pekerjaan melibatkan jurufoto ada dalam pelbagai industri. Kita perlu mengambil gambar untuk sesuatu syarikat. Tidak semestinya perkahwinan atau tujuan pengiklanan, tapi atas faktor portfolio, promosi atau simpanan mereka. Kena ambil tahu, bertanya dan cari untuk ruang ini.
7. Gunakan blog atau laman web sebagai medium pelaris atau promosi .

Edit dari Sumber

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: